Title

6. april 2011

Finder han sig virkelig i det?

Skrevet af Hende selv kl. 14:06 | Børn,Det sker

Her den anden dag – en dejlig og rolig aften, sad ÆldsteVeninden og jeg og drik te. Snakken gik mere eller mindre lystigt, vi var begge to lidt trætte, men der blev jo sludret en del. Som der altid gør, når der er mere end en kvinde i et lokale.

Nu var der jo også det faktum, at veninden var dukket op lidt senere den aften, sådan henad børnenes sengetid. Eller det var åbenbart kun min opfattelse, at det var deres sengetid, hehe. Klokken lidt i otte tappede jeg i sofabordet med en negl og sagde “Så er det i seng, unger!”. TV’et blev slukket og børnene rejste sig op og gik på badeværelset for at børste tænder. Jeg børstede lige Yngstes tænder, det er hun så glad for – og så ved jeg, at det er ordentligt.

Da ungerne lå i hver deres seng – lød det fra ÆldsteVeninde “Finder han sig virkelig i at komme i seng nu?”. Hun lød oprigtigt forbavset og måske lidt overrasket. “Ja, selvfølgelig gør han da det!” sagde jeg. Det er altså Ældste vi taler om her. Nu har han altså aldrig kendt til andet end at gøre, som jeg siger, første gang – så er “alt meget nemmere”.

Det synes han også selv. Det er i virkeligheden også utroligt nemt for én selv som forælder, hvis man indfører den dér “Hør efter første gang”. “Ja, hendes dreng ville squ ikke finde sig i at komme i seng så tidligt!” sagde hun så efter en, fornam jeg, sigende pause.

Der var overhovedet ikke noget som helst i det – andet end at jeg har min holdning – at børn ikke skal være oppe om aftenen og eventuelt tjene som underholdning eller buffer for deres forældre. Enten fordi forældrene ikke gider tage ansvar – eller fordi børnene fungerer som buffer for et par forældre, der ikke længere evner at hygge sig sammen på tomandshånd.

Jeg skal slet ikke begynde at gøre mig klog på hvorfor, hvordan og så videre – jeg har bare dén indstilling, at når klokken er 20.00 – skal børn være i deres seng – eller om noget på værelset 🙂 Så kan andre mene alt det, de måtte ønske at mene – så længe jeg lader dem have deres indstilling i fred, forventer jeg, at det samme gælder mig. Jeg er også ligeglad med den der “undertone”… det er da alt for tidligt at smide børnene i seng.. det er synd for dem.

Gu er det røv! Jeg vil påstå, man gør dem en bjørnetjeneste ved at holde dem oppe! Det er ikke for sjovs skyld, man taler om børns søvnbehov – og det er også her, man ofte kan drage en parallel til nogle børns overvægt. Den kommer jo ikke af “ingenting” vel?

Desuden er det jo også sådan, at vi voksne skal kunne sidde og nyde en tv-serie uden at skulle kere os om, hvordan det mon påvirker lille Ludvig Langøre og lille Ida Buksetrold. Det vil jeg til enhver tid forbeholde mig ret til at kunne – og så er det altså ind og knalde brikker, for børnenes vedkommende. Så er dén ikke længere.


 1. Mette siger:

  Sjovt nok havde jeg noget ala samme samtale i går med en forældre i Amalies klasse.
  Amalie skal nemlig også ligge i sin seng kl. 20 – plus/minus – mest plus for der skal lige ordnes på toilettet mm 😉
  Det er 2 ting i at gå i seng kl 20 – for det første har JEG brug for tid til MIG. Voksentid!!! Partid. Sovetid. Hæng ud foran TV tid…
  Og for det andet så er barnet træt. Ikke så meget der kl. 20 – men kl 7 næste morgen ligner hun tit en hængt kat – så kan man vel ikke sige at det er for tidligt at gå i seng kl. 20 vel?
  Hun får lov at læse ½-1 time – alt efter hvor brugt hun er fra dagen der svandt…

  Godnat og sov godt 🙂

 2. Anja siger:

  Præcis – kender godt den der – du ved.. det der undrende udtryk i den andens ansigt – hvorfor søren skal det barn dog i seng så tidligt? Ja.. såmænd, som du også skriver – fordi børn HAR brug for at sove. Mine ligner også hængte små katte, hvis ikke de kommer i seng nu. Jeg gør det samme med Theo for hvad angår det der med at læse lidt. Hvis han påstår han har lektier for, når han skal i seng – kan han sagtens ligge og læse lidt i sengen. Dejligt, der også er andre med samme indstilling 😀 Hurra – og godnat og sov godt 😉

 3. Fr. Møller siger:

  Jeg har aldrig kunnet sove tidligt. Men blev til gengæld altid jaget på værelset, når de gamle gerne ville have ro. Det fungerede fint.

 4. Tina siger:

  Ja så er vi så tre, der deler den holdning. Min den ældste, mellemste og mindste skal være i deres senge kl 20 undtaget fredag og lørdag, der kan der forhandles hvis man er kreativ nok til at kunne blive længere oppe 🙂

 5. Anja siger:

  Velkommen i klubben, Tina – det er dejligt, at der sådan går andre rundt med lignende holdninger her i landet. Det er også sådan, fredag og lørdag – at der kan forhandles, men i reglen er de i seng ca. 21 – SENEST 21.30 – men kun for Theos vedkommende 😀 Cath går omkuld senest kl. 21.00 😉 Nu må I hellere snart komme og se den fine bolig 😀

 6. Tina siger:

  Ja Anja vil meget meget gerne se din nye bolig… Så kan du efterfølgende komme og se vores ;O) Vi flytter nemlig også. D. 1 juni ….. og jeg kan bare ikke vente.

 7. Anja siger:

  Ih hvor fedt for jer! Jeg kan godt forstå I glæder jer – det bliver skønt. I må endelig bruge mit flyttefirma, de er supergode 😉 I dag hentede de kasser og det var bare fjong. Lad mig lige høre mere.. du har jo mit mobilnummer 😛

Lyst til at sige noget?