Title

30. april 2011

Ragu bolognese

Skrevet af Hende selv kl. 22:29 | Italiensk,Okse/svin,Opskrifter

Der mÃ¥ selvfølgelig ogsÃ¥ være en opskrift pÃ¥ den “ægteste” ægte bolognesesauce. Jeg har kun prøvet at lave den pÃ¥ en soffrito-bund, men dette lugter da ogsÃ¥ lidt af soffrito. Der skal sørme ogsÃ¥ mælk og hvidvin – og ikke rødvin i. Dette er en opskrift, der mÃ¥ prøves af – gerne hellere før end siden. Godt ser det helt bestemt ud 😉
Ingredienser

5 spsk ekstra jomfruolivenolie
3 spsk smør
1 gulerod, fint, hakket
1 mellemstort løg, skåret i tern
1 bladselleri, fint hakket
1 fed hvidløg, skåret
1 kg hakket kalv/flæsk
125 g pancetta eller flade bacon
1 stor dåse tomatpuré
1 kop mælk
1 kop tør hvidvin
Salt og friskkværnet sort peber
Parmigiano Reggiano, til rivning

Sådan gør du

I en tykbundet gryde varmes olivenolie og smør over medium varme. Tilsæt løg, selleri, og hvidløg og svits over medium varme, indtil grøntsagerne er gennemsigtige og bløde, men ikke brune, omkring 10 til 15 minutter.

Skru op på høj varme og tilsæt kød og pancetta og bland med grøntsager. Husk omrøring til at holde kødet fra at klæbe sammen, indtil gyldent.

Tilsæt tomatpuré, mælk og vin og lad det simre over medium-lav varme i 1 til 1 1 / 2 time. Smag til med salt og peber og fjern fra varmen.

Ved servering bør den kogte pasta, du koger til, lægges i dyb tallerken og dækkes jævnt med ragu bolognese. Bon appetite 😉

Polenta á’l Italien

Skrevet af Hende selv kl. 22:26 | Opskrifter,Vegetar

Her for nylig var vi til pÃ¥skefrokost hos morbrors i Farum, og det var superhyggeligt. Du godeste hvor blev der bare spist og sludret, det var som en bedre italiensk familie. Dette var ogsÃ¥ passende, idet vi havde valgt, at italiensk mad var temaet. Desuden fik vi ogsÃ¥ rigelig motion bagefter, da det blev aftalt, at vi skulle spille langbold. Eller rundbold, ihvertfald blev fire coladÃ¥ser vores baser – og der blev banket løs med bat og bold.

Dette fandt dog sted, lang tid efter vi havde fyldt maverne med en masse forskellig lækker mad – hvor hovedparten af familien havde anstrengt sig for at give arrangementet et rigtigt italiensk præg. Der blev blandt andet serveret polenta med en overdÃ¥digt lækker og mættende kødblanding oven pÃ¥. Opskrift pÃ¥ polenta følger her:

Ingredienser:
1¼ liter vand
1 spsk strøget salt
300 g majsgryn

SÃ¥dan gør du….
Bring vandet i kog i en høj gryde. Tilsæt saltet og rør så majsgrynene i med en stor grydeske.

Det skal foregå langsomt og lidt efter lidt, så kogningen ikke afbrydes, for ellers bliver der nemt klumper. Lad majsen koge mør i 45 min. til 1 time for ganske svag varme og i begyndelsen under stadig omrøring, efter hånden bare med hyppige mellemrum.

Vend den møre majsret ud på et fad eller et træbræt og server den som tilbehør til grydestege eller ragouter. Tips: Brug helst groftmalet majsgryn. De både smager bedre og giver en bedre konsistens. Mange italienske husmødre kommer 1 spsk olivenolie i kogevandet eller bruger halvt vand halvt mælk. Polenta egner sig fortrinligt som tilbehør til alle vildtretter. Variationer: Lad polentaen afkøle og skær den i skiver. Nu kan skiverne steges, grilles eller gratineres i ovnen og serveres som tilbehør til kødretter. I Italien serverer man tit friskkogt polenta sammen med løgringe stegt i rigeligt smør.

Man kan også riste tynde baconskiver sprøde i olie eller sautere friske salvieblade et øjeblik i stegefedt og hælde det over polentaen, lige inden den serveres.

Eller man kan lægge gorgonzola rørt sammen med smør mellem to lag polenta.

Hvis du en dag har lavet “ragu bolognese”, skulle du prøve til en forandring at servere den sammen med friskkogt polenta og reven parmesanost. Alle disse enkle retter finder du pÃ¥ de italienske spisekort før hovedretterne. Polenta kan ogsÃ¥ serveres som et let aftensmÃ¥ltid sammen med en skÃ¥l blandet salat.