Title

27. oktober 2010

Halloween lige straks

Skrevet af Hende selv kl. 22:38 | Årets gang,Kokkerier

Det kan man ikke løbe fra, det er lige straks halloween. Denne amerikanske bling-bling-begivenhed, som de senere dage har dækket Danmark med græskar, spøgelser og andet godt… og det skal selvfølgelig fejres… flere steder.

Jeg har også planlagt en ganske særlig kage til denne aften – den bliver dog ikke spist før på fredag, hvilket der er flere årsager til. Jeg laver den, både for at glæde ungerne – og for at tilfredsstille min egen kreative sans. Det formentlig kløer i mine fingre for at komme i gang med at lave den.

Den bliver bare superflot, jeg ved det. I mine tanker er jeg i fuld gang med at dekorere kagen med chokoladeovertræk, fondant og meget andet. Det bliver ikke sådan en superkage, som garvede kagedekoratører fremstiller – det bliver MIN kage. Min helt specielle – og der vil komme et fint billede af den, når jeg har fået fremstillet den.

Typisk mig, nu fik jeg igen en idé – jeg tror faktisk, der skal være TO kager. Just in case… den ene en banankage og den anden en chokoladekage – muligvis med orangesmørcreme. Du godeste, jeg bliver vist nødt til at flexe i morgen, hvis jeg skal nå alt det.

12. april 2010

Chu Chum… eller verdens bedste chilisauce

Skrevet af Hende selv kl. 15:15 | Kokkerier,Links

Nu skal det altså afprøves – jeg fik mulighed for at købe lidt Chu Chum-chilisauce gennem min kollega, der næsten kan nedsætte sig som distributør af stadset. For at det ikke skal være lyv, er der også nogen opskrifter, der ser ud til at være totalt i orden.

Jeg siger bare, at jeg blev en kende småsulten, god frokost til trods… DU kan forresten også bestille det via deres hjemmeside, som du måske allerede nu har klikket dig ind på, via mit link?

Så er det jo også, det er fyraften nu, endelig… mandag er overstået. Og alligevel ikke helt. Yngste skal hjem og proppes i sit HelloKitty-gymnastiktøj og så skal jeg og barnets mormor beundre hende, mens hun springer rundt som en kåd og overgearet bjergged. Vi har i øvrigt en diskussion pt. gående på, hvorvidt barnet skal beholde sin særdeles klædelige page – eller om hun skal have lov til at få langt hår igen. Jeg mener nej. Hun mener jo. Kampen er skudt i gang. Og jeg har tænkt mig at vinde!

3. marts 2010

Goakylling med pasta

Skrevet af Hende selv kl. 09:53 | Kokkerier,Opskrifter

Goakylling med pasta (4 pers)

Du skal bruge:
4 kyllingefileter
1 stor pakke pasta
Citronpeber (eller 2 citroner, der rives ud over kødet)
1 stort løg
4 fed hvidløg
3 tomater
1 tsk stødt ingefær
1 tsk spidskommen (eller lidt mere.. jeg brugte nok 2 tsk)
Chili
2 dl bouillon (hønse)
1 spsk soya
Evt. kikærter
1 peberfrugt
Cheasyfraiche 9%

Sådan gør du:
Skær kød i mindre stykker som til wok og drys med citronpeber (eller friskrevet citron og peber).
Steg løg og hvidløg i wok
Skær tomater i både
Tilsæt kød, tomat, bouillon, soya, krydderier, salt
Retten småsimrer et kvarters tid

***
Sauce
1 spsk mel
1 dl cremefraiche
1 peberfrugt i tern

Rør melet ud i cremefraichen og kom det i retten sammen med peberfrugten.
Kog det yderligere nogen minutter under omrøring.

Kog pasta til, sådan at det hele er færdigt samtidig…

Giv salat til
4 revne gulerødder og ½ dåse ananas blandes sammen. Evt. med afdryppede kikærter i.

11. februar 2010

Torsdagskylling

Skrevet af Hende selv kl. 20:20 | Børn,Kokkerier

Så blev det sørme kylling igen, denne gang dog i kokosmælk… Det var en enormt lang dag, og det endte også med, at jeg kom alt for sent afsted fra arbejde. Heldigvis var det med en spændende opgave klar. Det betød desværre, at jeg fik hentet ungerne alt for sent, og det bryder jeg mig slet ikke om. Yngste hoster lidt, noget er selvfremkaldt, mens andet er den ægte vare… hun skal nok sørge for, at man ikke glemmer hendes hoste. Vi måtte så en tur på apoteket og hente en flaske Benylan til den bette pige.

Hjemme var vi også alt for sent, den var halv seks. Jeg må indrømme, jeg var træt. Træt ved tanken om at skulle stå og lave mad – og jeg indrømmer, jeg overvejede kort, om aftensmaden skulle bestå i omelet og brød. Og alligevel – ej, jeg ville have ordentlig mad. Fandeme! Kyllingfileter blev draget ud af køleskabet – sammen med forårsløg, gulerødder, hvidløg og rød peberfrugt. Alt blev groft udskåret og kyllingen svitset i gryden sammen med hakket hvidløg. Grøntsagerne kom i, ris blev sat over i kasserollen ved siden af.

Hakket ingefær, kaffir limeblade og revet limeskal fandt også vej i gryden. Til sidst lidt østerssauce og koriander drysset i med følsom hånd… Og så en dåse kokosmælk og en svingende spiseskefuld rød karrypasta. Oj oj, der var knald på. Sådan som vi kan lide det.

Ris og gryderet var færdige på samme tid – og vi kunne nu slappe af over maden bare en halv time efter vi kom hjem. Det var dejligt. Freden sænkede sig over 3520, og vi bare spiste og nød. Munden løb på ungerne, når de altså ikke lige stoppede mad indenbords. Det er jo fastelavn i morgen, og der skal udklædning til. Yngste skal være heks med grønne negle og kappe – og “busket hår”… siger hun. Ældste skal være orc.. altså sådan en af rollespillenes skidte fyre. Og jeg? Skal bare være den beundrende mor, går jeg ud fra.

Nu er det så min tid. Alene og i aldeles afslappet mode, efter at have givet den som supermor og læst ½ time højt af Tudemarie. Jeg ved ikke, hvem der morer sig mest. Jeg selv, eller børnene. Den kan anbefales til den aldersgruppe, de kære børn befinder sig i. De morer sig kongeligt over det gammeldags og pæne sprog. Der spørges ind til, hvad “dydig” betyder. Og hvad er at “dente handsker”. Jeg ved det ikke. Men kan ikke komme i tanke om andet, end at det nok er noget med at reparere handsker. Det er vist nok meget lærerigt for begge børnene…

9. februar 2010

Mad…

Skrevet af Hende selv kl. 14:37 | Kokkerier

Det er eftermiddag, solen prøver at rænge gennem skydækket – og jeg? Tænker på mad. Der er indkøbt kyllingbrystfileter, nogen reelle pæne, store nogen. Jeg kan ikke finde ud af, hvad de skal blive til. Jeg tænker på rosmarinkylling i ovn med bagte tomater og halve bagte kartofler… og på kyllingwok…

Jeg kan ikke træffe en afgørelse… begge dele lyder lækkert, og jeg kan mærke mundvandet ved tanken om kartofler. Sådan som det altid er. Jeg og kartofler er simpelthen uadskillelige, jeg er vild med kartofler på 100 måder. Hvis jeg blev sendt ud på en øde ø – og fik at vide, jeg skulle vælge én og kun én grøntsag, jeg måtte tage med mig – ville det ubetinget blive kartoflen. Så var jeg da sikker på at få noget, jeg kunne lide…

Af en eller anden grund er jeg sikker på, at ikke alle ville vælge kartoflen som grøntsag. Gad vide, hvilke andre grøntsager der er lige så anvendelige – jeg kan ikke lige komme på noget.. muh!

7. januar 2010

Det går stærkt

Skrevet af Hende selv kl. 16:25 | Det sker,Kokkerier

Så her i går fik jeg jo min feriedag, og det var mere end lækkert at have fri midt i ugen. Jeg må nok tilstå, jeg godt kunne klare, hvis det var en fast forteelse. Måske man bare skulle gå på barsel (as if… jeg skal ikke have flere små lyserøde flæskebuddinger, som i ‘har udstået min borgerpligt’) og få sig en ugentlig fridag på langt perspektiv…

Der blev ordnet alt muligt og umuligt. Først var der den lange, hyggelige tur til Helsinge og hente den sammensatte dame hos forhandleren. Hun havde fået ny starter, og så må vi se, hvordan hun opfører sig. Ihvertfald lagde hun ud med at ‘lægge koblingen ned’…. Jeg kontaktede forhandleren i dag, og hun skal over til ham igen. Hvornår vides ikke. Nu vil jeg fanme godt lige have lov at køre lidt i den Golf!! Det bliver, når sneen er væk.

I guder, hvor er jeg træt af sne. Det er usandsynligt hyggeligt, ja joh – men tbh er det da også temmelig trælst, når man er arbejdsramt og tvinges til at stå op, før en vis herre får sko på… og nu skal jeg endda heldigvis snart hjem… jeg håber det bedste, ihvertfald!

13. december 2009

Lækkert julebag i ro og mag

Skrevet af Hende selv kl. 22:22 | Kokkerier

Meget kort indlæg – kun for lige at gemme opskriften, der gav supermange, lækre småkager.

Og det er lige til børneganer også… selv om jeg fik fyldt tre dåser efter at ungerne havde taget
for sig 😀

Julens drømmekager

100g margarine (blødt)
3 dl sukker
2 tsk vanillesukker
1dl olie
1 tsk hjortetaksalt
4- 4½ dl hvedemel

Pynt
1 halv mandel til toppen

Alt blandes sammen, trilles til runde kugler trykkes flade, og pyntes med en halv mandel.
Bages på 150 grader i midten i ca 20 min.

Småkagerne vil smelte i munden og dine juledrømme opfyldes!

21. november 2009

Madplaner eller ej

Skrevet af Hende selv kl. 11:35 | Kokkerier

Jeg tror, jeg er sulten – eller nåja lidt lækkersmovsig. Vi har godt nok lige kørt en tallerken havregryn med mælk og rosiner ned, hver – men derfor kan man da sagtens køre mere ned. Og hvis jeg tænker på elefantpikken fra Andersen… så løber tænderne altså hurtigt i vand. Jeg håber ikke, jeg kommer til at sidde og savle.

Nu var det fordi jeg lige læste noget om mad, jeg blev trigget til at tænke på det… og måske skulle jeg bare prøve at lave en madplan i denne omgang, for den kommende uge. Jeg er totalt imponeret af venindeØjenlæge. Hun skriver sine madplaner ned i Word-dokumenter. Helt ned til mindste detalje. Hvad der skal i, hvor meget – og hvor det bedst kan svare sig at fouragere henne. Sammen med naturligvis selve opskriften. Det alt sammen lægges i et plasticchartek. Læge uden grænser, ingen tvivl om det… Jeg er ihvertfald temmelig imponeret. Den slags kan jeg bare ikke.

Min madplan er mest sådan noget i retning af, at jeg mens Yngste er til gymnastik, har Ældste med i Kvickly (hvis ikke han er parkeret derhjemme foran det onde TV) og køber ind. Det er sådan lidt hovsa, hvor jeg tænker på mad, jeg kan lide… regner ud hvor mange dage denne og hin ret kunne spises – koordinerer det i tankerne med hvad jeg ved, jeg har på lager/i fryseren. Og så køber jeg ind. En fast ting, der altid ryger i kurven (nej, jeg bruger ikke engang indkøbsvogn) er bananer, æbler og gulerødder plus kartofler. Det kan vi lide derhjemme. Og ris selvfølgelig. Men af ukendte årsager har jeg altid ris i skabet. Mange forskellige slags. Og så falder jeg i reglen (næsten) altid over et kødtilbud, og så bliver det dét. I den kommende uge vil jeg prøve at se, om jeg kan få postet ud, hvad der bliver fabrikeret i hjemmet og sat foran de små sultne hoveder…

Det slår mig også lige, at mit skab altid indeholder tun, torskerogn, tomater på karton, kokosmælk og tomatpuré samt majs. Det er to slags majs. De løse og så de små mini’er. Så der er ikke noget at klage over. Det er alt det jeg betegner som “impulskøb”.. når der lige ryger en dåse tun eller tomat med på vejen, når jeg alligevel er nede og købe mælk. Men jeg kan ikke lave en decideret madplan, selv om jeg beundrer de, som kan. Faktisk tror jeg, det ville være helt grænseoverskridende for mig, at få stukket en stak papir i hovedet, hvor der står, hvad jeg skal købe ind og hvad jeg skal lave hver dag hele ugen. Det kan jeg bare ikke. Der skal være plads til impulshandlinger. Som når vi ikke gider lave mad og bare vælter en bakke æg på panden med diverse krydderier og majs og nogengange skinke, og det er så dét!

Nogen gange tror jeg faktisk næsten, at alle andre har madplaner, de følger slavisk…

3. november 2009

Og dette pastarosso noget

Skrevet af Hende selv kl. 15:14 | Kokkerier

Jeg er jo næsten nødt til at lægge et billede op, nu hvor jeg har fået tænderne til at løbe i vand hos Panteren flere gange, når vi har talt om, hvad der stod på menuen derhjemme ved kødgryderne. Det sker jo somme tider ofte, at man lige kommer til at snakke om mad. Eller.. noget!

Det er nok, fordi jeg er et sandt madøre. Det kan man heldigvis ikke se på mig, mere. De tider er forbi, og jeg har svoret, at de kommer ikke igen! Men mad altså, det er et af mine favoritemner og temaer. Jeg elsker at kokkerere og eksperimentere, også selv om det ikke var nogen særlig god idé at vælte dijon sennep i fyldte bagte kartofler… jeg skal nok huske, at det er en utilgivelig handling…

Hvis ikke du har opdaget det endnu, er der en ting, jeg ikke er særlig god til… at tage billeder af mad, pløh!

29. oktober 2009

Autentisk italianosauce, I bet

Skrevet af Hende selv kl. 10:00 | Kokkerier,Opskrifter

Det var så lige i går, jeg blev bidt af en gal kok… Fra ikke at ane, hvad aftenens kødgryder skulle byde på, var jeg snart i fuldt sving med at lave min helt egen lækre italienske bolognesesauce. Mums, hvor blev det godt. Og for en gangs skyld fik jeg sgi også, til en forandring, taget et billede af resultatet… inden jeg åd det.

Først hakke løg og hvidløg fint og svitse i en blanding af olie og smør i gryden. Salvie og rigeligt oregano blev nulret i med nænsom hånd og stegte med. I øvrigt duftede det vidunderligt! Kødet (3-7% hakket oksekød) kom i og blev stegt med. Så var der også en lille dåse koncentereret tomatpuré, der fandt vej ned i gryden. En stor havde været for tasty, trods alt. Til sidst hældte jeg 2 kartoner hakkede tomater i gryden, og glædede mig endnu en gang over, hvor nemt det er med hakkede tomater på karton. Især når man ikke er udstyret med Skipper Skræk-bøffer og kan kvase dåserne sammen, som man bør gøre.

Lækkerheden blev så tilsat yderligere oregano og stod og småsimrede en times tid. Altimens fik jeg kogt pastaskruer og revet frisk parmesan og klippet dejlig, frisk persille. Det så bare supergodt ud, og det er lige før jeg tror på, at det der med udseendet gør forskellen. For Ældste bare åd løs af det, til min store glæde. Og vi er sørme så heldige, at jeg er udstyret med et overdådighedsgen – så der er mad til i aften med… og sikkert også i morgen!

Men i morgen står den på hasselbachkartofler og skinkeschnitzler med bearnaise, hvis ellers jeg må bestemme lidt. Fredag er det ihvertfald snart!!

Frem »